Monday, November 28, 2011

Το πρώτο takeout

Η Antica Pizzeria Port’Alba ιδρύθηκε το 1738, σαν περίπτερο για μικροπωλητές, άνοιξε το 1830 στο κέντρο της Νάπολης στη Via Port’Alba 18 και έγινε η πρώτη πιτσαρία και takeout στον κόσμο. Το εστιατόριο έψηνε τις πίτσες του σε φούρνο επενδυμένο με λάβα από τον Βεζούβιο και αντικατάστησε πλανόδιους πωλητές οι οποίοι έκαναν πίτσα σε ξυλόφουρνους και τις πουλούσαν στο δρόμο, διατηρώντας τις ζεστές σε μικρές εστίες κασσίτερου ισορροπημένες στο κεφάλι τους. Σύντομα έγινε ενα πολυσύχναστο σημείο συνάντησης στο δρόμο για τους άνδρες της Νάπολης . Οι περισσότεροι πελάτες ήταν καλλιτέχνες, φοιτητές, ή άλλοι με πολύ λίγα χρήματα, έτσι ώστε η πίτσα του ήταν γενικά απλή, με υλικά όπως λάδι και σκόρδο. Αναπτύχθηκε ένα σύστημα πληρωμής, pizza a otto (πίτσα σε οκτώ), που επέτρεψε στους πελάτες να πληρώνουν μέχρι και οκτώ ημέρες μετά το γεύμα τους. Η πιτσαρία είναι ακόμα σε λειτουργία σήμερα.

No comments:

Post a Comment