Ρώσικο σερβίρισμα
Ενώ οι
περισσότερες γεύσεις του Δυτικού κόσμου προέρχονται από τη Γαλλική
κουζίνα, το στυλ του σερβιρίσματος που είμαστε όλοι συνηθισμένοι –
ατομικά πιάτα σερβιρισμένα γεμάτα με φαγητό- ονομάζεται Ρώσικο
σερβίρισμα και προέρχεται από το τραπέζι του Τσάρου. Στη Γαλλική κουζίνα
ήταν παραδοσιακό για όλα τα φαγητά να προετοιμαστούν εκ των προτέρων
και να παρουσιαστούν σε τεράστιες ποσότητες στα τραπέζια – ένα
εξαιρετικά πλούσιο θέαμα. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι πολλά
φαγητά σπαταλιόταν και δεν ήταν πάντα ζεστά. Το Ρώσικο σερβίρισμα,
προετοιμασμένο με την τεχνογνωσία του σεφ στην κουζίνα, έπιασε πολύ
γρήγορα και ήταν τόσο βολικό που τώρα είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο
σερβίρουμε φαγητό σήμερα.
Ο κύριος τρόπος (ο συνηθέστερος) είναι ο Αυστριακός ή Βιεννέζικος. Ο Ρώσικος τρόπος είναι ιδιαίτερα ακριβός και γίνεται η ετοιμασία, τουλάχιστον κατά μεγάλο μέρος, μπροστά στο τραπέζι.
ReplyDelete